Usein kysyttyjä kysymyksiä työtapaturmavakuutuksesta

Työtapaturmavakuutus on yrityksen lakisääteinen vakuutus, jolla työntekijä vakuutetaan töissä ja työmatkalla sattuneiden tapaturmien ja työn aiheuttamien ammattitautien varalta.

1. Onko työtapaturman sattuessa aina mentävä julkiseen/kunnalliseen hoitolaitokseen hoidettavaksi?

Voit hakeutua yrityksessäsi sovitun toimintamallin mukaisesti hoitoon joko työterveyshuoltoon tai lähimmälle Ifin terveyspalveluiden yhteistyökumppanille. Mainitse hoitolaitoksessa, että kyseessä on työssä sattunut tapaturma ja saat sairaanhoidon maksutta. Mahdollisen jatkohoidon kannalta on järkevää käyttää samaa hoitolaitosta, jossa työterveyshuolto sijaitsee.

2. Mitä työtapaturmavakuutus korvaa?

Työtapaturmavakuutuksesta korvattavia kuluja ovat tarpeellisesta sairaanhoidosta aiheutuneet kulut, kuten tutkimus- ja hoitokulut, lääkekulut, sairaanhoidosta aiheutuvat välttämättömät matka- ja majoituskulut, vahinkotapahtuman yhteydessä käytössä olleet ja särkyneet esineet (mm. silmälasit, kuulokojeet, hammasproteesit) ja sairaanhoidon antamisen yhteydessä rikotut vaatteet. Työtapaturmavakuutuksesta korvataan myös päivä- ja kuntoutusrahaa sekä tapaturmaeläkettä, kuntoutusta, haittarahaa pysyvästä haitasta, perhe-eläkettä ja hautausapua.

3. Mitä tarkoittaa, että työtapaturmavakuutus on ensisijainen vakuutus?

Tällä tarkoitetaan rajanvetoa muuhun vakuutus- ja sosiaaliturvaan. Jos kyseessä on työtapaturma tai ammattitauti, työntekijä saa ensin työtapaturmavakuutuskorvaukset, ja muut järjestelmät maksavat vain sen ylittäviä korvauksia. Esimerkiksi työeläkeyhtiö vähentää työeläkkeestä työtapaturmavakuutuksesta maksetun tapaturmaeläkkeen. Muusta järjestelmästä ei välttämättä jää maksettavaa, koska työtapaturmavakuutuksen mukaiset etuudet ovat erittäin kattavia.

4. Pitääkö työnantajan ilmoittaa työntekijöiden toteutuneet palkkasummat erillisellä palkkailmoituslomakkeella vakuutusyhtiöön tarkistetun vakuutusmaksun laskentaa varten?

Vakuutusyhtiö saa yrityksen toteutuneet palkkasummat suoraan tulorekisteristä , jonne kaikki työnantajat ilmoittavat maksamansa palkat.

5. Saako vakuutusyhtiön korvauskäsittelijä vahingoittuneen ansiotiedot suoraan tulorekisteristä vahinkoasian hoidossa?

Tulorekisterin sisältämiä tietoja ei voida vielä kaikilta osin hyödyntää korvauskäsittelyssä. Työntekijän palkkatiedot pitää edelleen toimittaa vakuutusyhtiöön erillisillä lomakkeilla.

6. Kenet tulisi vakuuttaa työtapaturmavakuutuksella?

Työtapaturmavakuutuksen piiriin kuuluvat pääsääntöisesti kaikki työ- tai virkasuhteessa olevat työntekijät. Vakuuttamisvelvollisuus koskee yritysten lisäksi myös kotitalouksia ja yksityisiä henkilöitä, kun he toimivat työnantajina.

7. Miten pitää toimia työtapaturman sattuessa?

a. Vahingoittuneen on ilmoitettava vahingosta omalle esihenkilölle heti, kun se on mahdollista. Hoitoon kannattaa hakeutua omaan työterveyshuoltoon. Hoitoon voi hakeutua myös lähimmälle Ifin terveyspalveluiden yhteistyökumppanille. Vakuutusyhtiöltä mahdollisesti tuleviin lisäkysymyksiin tulee vastata viipymättä, jotta korvauskäsittely sujuu nopeasti.


b. Työnantajan on ilmoitettava työtapaturmavahingosta vakuutusyhtiöön kymmenen arkivuorokauden kuluessa siitä, kun vahinko on tullut tietoon.

8. Onko työtapaturmavakuutus voimassa työhyvinvointipäivänä?

Työtapaturmavakuutus on voimassa tyhy-päivinä työnantajan laatiman ohjelman ajan. Lisäksi matka kotoa ja takaisin kuuluu vakuutusturvan piiriin. Mikäli päivä sisältää vapaamuotoista ohjelmaa virallisen ohjelman ulkopuolella, ei tämä aika kuulu vakuutusturvan piiriin.

9. Onko työtapaturmavakuutus voimassa etätöissä?

Työtapaturmavakuutus on voimassa myös etätyössä. Se kattaa kuitenkin etätyössä vain välittömästi työhön liittyvän toiminnan eikä ole voimassa esimerkiksi taukojen aikana. Suosittelemme etätöihin erillistä etätyövakuutusta, joka täydentää työtapaturmavakuutusta. Etätyövakuutus on voimassa etätyön yhteydessä myös lyhytkestoisten ja tavanomaisten taukojen, lasten päivähoitovientien ja -hakujen sekä kävelykokousten aikana.

10. Onko työtapaturmavakuutus voimassa koko työmatkan ajan, 24/7?

Työtapaturmavakuutus on voimassa työmatkalla varsinaisen työpäivän aikana. Työpäivän jälkeen vakuutusturva ei ole enää voimassa. Esimerkiksi työpäivän jälkeen hotellilla vakuutusturva loppuu hotellihuoneen ovelle.

11. Korvaako työtapaturmavakuutus kotimatkan yhteydessä tehdyllä pyörälenkillä sattuneen tapaturman?

Työntekijä on osallistumassa kesäkuussa Pirkan Pyöräily -tapahtumaan. Kodin ja työpaikan välinen etäisyys on 5 km. Työpäivän jälkeen työntekijä tekee joka päivä ylimääräisen 30 km lenkin kotimatkalla. Jos työntekijä loukkaantuu tällä ylimääräisellä lenkillä, saako hän korvauksen työtapaturmavakuutuksesta?

Työtapaturmavakuutus on voimassa kodin ja työpaikan välisellä matkalla silloin, kun matkareitti on lyhin ja nopein. Varsinaisella kulkuvälineellä ei ole väliä, matka voidaan taittaa muun muassa jalan, pyörällä, autolla tai julkisella liikenteellä. Mikäli tuollaisen ylimääräisen poikkeaman tekee reitiltä, niin vakuutusturva ei ole enää voimassa. Vähäiset poikkeamat ajallisesti ja alueellisesti työmatkan varrella esimerkiksi lapsen päivähoitoon tai kouluun viennin takia ovat vakuutuksen piirissä. Vastaavasti ruuhkan vuoksi voi olla perusteltua käyttää pidempää mutta ajallisesti lyhyempää reittiä.

12. Kattaako työtapaturmavakuutus työliikekipeytymisiä?

Työtapaturmavakuutus korvaa työliikekipeytymisiä. Työliikekipeytymällä tarkoitetaan lihaksen tai jänteen äkillistä kipeytymistä, joka on tapahtunut ilman tapaturmaa työntekijän suorittaessa yksittäistä kuormittavaa työliikettä. Kipeytymän pitää olla äkillinen, ei toistotyöstä seuraava.


Written by

Jouni Pekkala, henkilövakuutusasiantuntija