Koiviston Autossa turvallisuus ajaa etusijalla

Jo sadan vuoden ajan on tiedetty, että vaaratilanteiden lisääntyessä lievät loukkaantumiset, vakavat tapaturmat ja jopa kuolemat lisääntyvät samassa suhteessa. Tätä mallia kutsutaan tapaturmapyramidiksi ja se pitää pintansa tänäkin päivänä: vain puuttumalla riskeihin ja vaaranpaikkoihin ennakolta voidaan torjua isommat vahingot.

Työpaikoilla sattuneita tapaturmia tutkitaan usein hyvin perusteellisesti. Tapaturmantutkinnan tavoitteena on selvittää, mitä ja miksi tapahtui sekä määritellä keinoja, joilla vastaava tapaturma voidaan estää ja turvallisuutta parantaa.

Asiantuntemusta tapaturmien ehkäisyyn ja vahingontorjuntaan löytyy kuitenkin myös yritysten sisältä. Henkilöstön havainnoilla ja läheltä piti -ilmoituksilla on keskeinen rooli vahingontorjunnassa ja työhön ja työolosuhteisiin liittyvistä riskien tunnistamisessa. Henkilöstön kannustaminen havainnoimiseen ja vaaratilanteista ilmoittamiseen edesauttaa myös proaktiivisen turvallisuuskulttuurin kehittymistä.

Turvallisuus yhteiseksi asiaksi havaintoja tekemällä

Vuonna 1928 perustettu Koiviston Auto on Suomen suurin linja-autoyritys. Se huolehtii useiden kaupunkiseutujen paikallisliikenteestä sekä liikennöi OnniBus-nimellä myös kaukoliikenteen bussiyhteyksiä. Pelkästään Helsingin alueella Koiviston Autolla on lähes 820 kuljettajaa ja 310 linja-autoa.

Riskienhallinnan näkökulmasta linja-autonkuljettajan työ on monella tavalla haastavaa: kuljettajat työskentelevät yksin ja työhön sisältyy monenlaisia asiakaspalvelutilanteita. Lisäksi työskentelyolosuhteet vaihtelevat liikenne- ja sääolosuhteiden mukana, olipa kyse esimerkiksi lumipyrystä, kesähelteestä tai tietöiden aiheuttamasta ruuhkasta.

Koiviston Autossa on tehty jo pitkään aktiivista työtä turvallisuuden parantamiseksi. Vuoden 2023 alussa yritys otti käyttöön Ifin työtapaturmavakuutusasiakkailleen tarjoaman Majakka-palvelun, jolla voidaan ilmoittaa turvallisuushavainnoista sekä seurata niiden käsittelyä ja turvallisuustoimenpiteiden toteuttamista. Palvelu korvasi Koiviston Autossa aiemmin käytössä olleen järjestelmän. Vakiinnuttuaan käyttöön Majakka on auttanut kehittämään turvallisuutta monella tavalla.

Turvallisuushavainnot tekevät näkyväksi turvallisuuden osana omaa työtä.

Tom Nöjd, turvallisuuskoordinaattori, Koiviston Auto
Tom Nöjd photo.
Tom Nöjd, Koiviston Auton turvallisuuskoordinaattori . Kuva: Koiviston Auto

”Havaintojen tekeminen tuo näkyviksi vaaratekijöitä, jotka olisivat muuten jääneet piiloon”, Koiviston Auton turvallisuuskoordinaattori Tom Nöjd kertoo. ”Saamme myös valtavasti hyviä ideoita ja huomioita turvallisuuden parantamiseksi. Kokemuksemme mukaan työntekijämme pitävät mahdollisuudesta tehdä havaintoja ja aloitteita.”

Havainnoista hyötyyn

Turvallisuushavaintojen avulla yritys saa käyttöönsä henkilöstön moninaiset havainnot ja kokemukset turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Nämä voidaan viedä osaksi riskienarviointia, turvallisuuden kehittämistyötä, uusien työntekijöiden perehdytyksiä tai jakaa tiedoksi kaikille osana yrityksen turvallisuusviestintää. Turvallisuushavainnot, kuten läheltä piti -ilmoitukset, tiedot havaituista vaaratekijöistä tai vaarapaikoista sekä positiiviset turvallisuushavainnot ovat tapa antaa henkilöstölle ääni turvallisuuden kehittämiseksi. Ne ovat myös tapa aktivoida turvallisuusajattelua arkipäiväisissä tilanteissa.

Kuten sata vuotta sitten, yhä edelleen voidaan turvallisuutta parantaa yhteisin voimin ilmoittamalla havainnoista jo ennen kuin mitään vakavampaa on sattunut.

”Turvallisuushavainnot tekevät näkyväksi turvallisuuden osana omaa työtä. Ihmiset pysähtyvät nyt helpommin pohtimaan, mitä voin itse tehdä oman ja muiden turvallisuuden eteen”, Tom Nöjd korostaa. ”Oma ilmoitus voi estää jonkun toisen loukkaantumisen.”.

Lue lisää tapaturmien tutkinnasta Risk Consulting -lehdestä


  1. Article

    Accident investigations drive safety improvements 

    While lifting a pallet with a forklift, the load slipped and fell onto the factory floor. Luckily there were no persons injured, although a co-worker was close to the accident scene observing and assisting in the lifting. The pallet and the product were damaged.


Written by

Salla Lind-Kohvakka, henkilöriskienhallinnan asiantuntija